Jde o jednu z dalších náhražek klasického cukru. Je to však skutečně potřeba? A proč se vlastně lidé rozhodli sladit, místo toho, aby přijímali potraviny ve stavu, který je od přírody původní? Právě potřeba slazení přišla s tím, že lidem nestačilo, jak potraviny chutnají. Chtěli něco víc, což se jim splnilo s příchodem klasických sladících přísad, které jsou známy i nyní. Jedním z takových přísad je i kokosový cukr, který se sice tváří jako nějaká extrémně zdravá náhražka, avšak ve skutečnosti nejde o takový rozdíl, a to oproti klasickém sladidlu, které se v českých kuchyních používá. I tak je však tento produkt z nektaru kokosových květů lepší než řepný produkt:
- Obsahuje minerální látky, mezi kterými lze najít železo, zinek, ale také vápník a draslík, což v klasickém řepném sladidle najdete jenom stěží
- Má nižší glykemický index oproti jiným klasickým sladidlům, díky čemuž nezvyšuje tak rychle hladinu cukru v krvi, ale dochází k postupnému zvedání, které je příznivější
- Někomu může tohle sladidlo chutnat mnohem více, a to zejména díky skutečnosti, že jde o produkt z kokosu, který je obecně vnímán jako velmi atraktivní
Je třeba si uvědomit, že ani jakákoliv náhražka sladidla není vhodná pro osoby, které mají problémy se svým zdravím. Například diabetici by měli být při jakémkoliv slazení nadmíru opatrní, přičemž zcela ideální je to, aby každý krok v rámci sladidla řešili se specialisty. Právě proto se i vy podívejte na to, zdali je pro vás tento produkt z kokosu vůbec vhodný. Ano, glykemický index je nižší, ale stále jde o kalorické sladidlo, které obsahuje takřka stejné množství fruktózy, jako konvenční sladidla. To znamená, že pro lidské zdraví nejde až o takový zázrak, jak by se mohlo zdát. Nemějte proto přehnané iluze, ale na druhou stranu si neodpírejte něco, co vás třeba i láká. Kokos je skvělý, a proto není od věci vyzkoušet i tohle sladidlo, avšak bez přehnaných očekávání a požadavků.