Okurka setá pochází z čeledi tykvovitých rostlin. Její tmavě zelený plod se nazývá okurka. Asi nejznámější jsou dva druhy okurek, a to:
ü Okurka polní
ü Okurka salátová
Okurky polní bývají nakládány do sladkokyselého nálevu. Okurka setá má krásný žlutozelený květ.
Zdravý okurkový salát
Zelený plod okurky seté v sobě obsahuje veliké množství látek, které jsou důležité pro lidské tělo a organismus. Z toho lze jmenovat:
ü vitamínu C
ü minerální látky
ü enzymy
ü stopové prvky
ü cukry
ü vitamín B
ü bílkoviny
ü draslík
ü křemík
Léčebné účinky okurky seté:
ü Přirozeným způsobem odvodňují organismus lidského těla. Napomáhají léčbě dny anebo revmatismu.
ü Podporuje krevní oběh.
ü Napomáhají při léčbě obezity.
ü Čistí ústrojí, ledviny, a močové cesty.
ü Zabraňuje buněčnému bujení.
ü Posiluje pružnost vlasů.
ü Posiluje vazivové tkáně.
ü Napomáhá zpevnění nehtů.
ü Přispívá k hubnutí.
ü Napomáhá v boji proti celulitidě.
ü Přispívá k léčbě cukrovky.
Při použití zevně působí okurka:
ü Zmírňuje otoky očních víček a očí Pročišťují pleť.
ü Klidní záněty pokožky.
ü Upravuje obsah vlhkosti v pokožce
ü Působí hojivě na pokožku.
ü Napomáhá omlazovat pleť.
ü Vyhlazuje drobné vrásky kolem očí.
ü Zabírá na ekzémy, lupénku, kopřivku nebo akné.
Použití okurky
· Z okurky si můžeme zhotovit výbornou čistící pleťovou masku na suchou a citlivou pleť. Okurku nastrouháme a vsypeme do kysané smetany.
· Navíc šťáva z okurky má vynikající tonizační a čistící účinky. Skvěle osvěžuje pleť.
· Plátky z okurky se přikládají na unavené a opuchlé oči a oční víčka.
Okurka v kuchyni
· Nejčastěji se okurka upravuje zavařením ve slaném nebo sladkokyselém nálevu.
· Další úprava okurky bývá okurkový salát.
· Oblíbený bývá také původem řecký pokrm z okurky, jogurtu, kopru, česneku a olivového oleje Tzatziki. Tím získáme rychlý, chutný a lehký letní pokrm.